ÚvodCestovní kancelářInformujemePrekmurska Gibanica
Prekmurska Gibanica
Gibanica je sladký koláč připravený z listového těsta, plněný tvarohem, mákem, vlašskými ořechy a jablkem. Je neodmyslitelně spojen s regionem Prekmurje, kde můžeme hledat jeho kořeny, nicméně je známý a vyhledávaný po celém Slovinsku. Tato tradiční slovinská pochoutka má ochrannou známku EU. Pro usnadnění práce si můžete koupit těsto již vypracované, ve Slovinsku je běžně dostupné v obchodech a naleznete je pod názvem "kore". Je to obdoba našeho listového těsta. Doporučujeme servírovat teplé.
Ingredience
Křehké těsto
- 20 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg másla
- špetka soli
- 1 dl studené vody
- máslo na vymazání formy
Do mouky dáme nakrájené máslo a špetku soli a zaděláme těsto s přidáním studené vody. Můžeme přidat i vejce nebo mléko.
Tažené těsto
- 90 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- vlažná voda na zadělání těsta
Do mouky uděláme důlek a přidáme ostatní ingredience a hněteme dokud těsto nebude vláčné.
Náplň se sýru „skuta“ (podobný tvarohu)
- 1 kg sýru skuta nebo polotučného tvarohu z vaničky
- 10 dkg cukru
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- trochu soli
- 10 dkg rozinek
- nastrouhaná kůra z citronu
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citrónovou kůru přidáme do tvarohu. Nakonec přidáme i namočené a vymačkané rozinky. Náplň rozdělíme na dvě části.
Ořechová náplň
- 30 dkg mletých vlašských ořechů
- 10 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 0,5 dl rumu
Mleté ořechy smícháme s cukrem a rumem. Rozdělíme na dvě části.
Maková náplň
- 30 dkg mletého máku
- 10 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z citronu
Do mletého máku přidáme cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Rozdělíme na dvě části.
Jablečná náplň
- 1 kg jablek
- 12 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- 10 dkg strouhanky
Jablka oloupeme a nastrouháme, přidáme cukr, vanilkový cukr a skořici. Promícháme.
Náplň z kysané smetany
- 6 dl kysané smetany
- 5 vajec
Z bílků uděláme pevný sníh. Pomalu ho přidáme do směsi, kterou jsem udělali ze žloutků a kysané smetany. Tuto náplň dáváme nahoru na každou náplň zákusku. Potřebujeme ji tedy rozdělit na devět části.
Na konec
- 25 dkg másla
Máslo rozpustíme a rozdělíme na devět části.
Postup:
Křehké těsto rozválíme podle velikosti pekáče (čtvercový 40×35 cm nebo kulatý 30 do 35 cm, výška pekáče by měla být 7 do 9 cm). Pekáč vymažeme máslem, obložíme těstem a několikrát propíchneme vidličkou
Tažené těsto rozdělíme na devět kuliček, pomažeme olejem a necháme 30 minut odpočívat. Potom je rozválíme, každou pomažeme olejem, aby se na sebe nelepily a dáváme na sebe. Velikost taženého těsta musí odpovídat velikosti pekáče.
Dále jeden plát taženého těsta dáme na křehké těsto, na to dáme polovinu tvarohové náplně, pokropíme rozpuštěným máslem a náplní z kysané smetany.
Potom dáme další plat taženého těsta, půlku ořechové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.
Další plát taženého těsta, půlka makové náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.
Čtvrtý plát taženého těsta posypat strouhankou a obložit půlkou jablečné náplně, rozpuštěné máslo a náplň z kysané smetany.
Potom položíme pátý plát taženého těsta a všechno ještě jednou opakujeme (tvaroh, ořechy, mák, jablka)
Končíme devátým plátem taženého těsta, které pokropíme máslem a náplní z kysané smetany.
Gibanici potom víckrát propíchneme až na dno pekáče a pečeme cca 60 minut v troubě předehřáté na 200 C˚.
Po vychladnutí krájíme na pěkné čtverce.
Dobrou chuť!
Recept převzatý z www.coolinarika.com