ÚvodCestovní kancelářInformujemePosolanka (specialita z oblasti Prekmurje)
Posolanka (specialita z oblasti Prekmurje)
Ingrdience
Kynuté těsto
- Přibližně 450 g hladké mouky
- 2,5 dcl mléka
- 50 g másla
- 1 vejce
- Přibližně 25 g kvasnic
- Špetka soli
Nádivka
- Přibližně 1,25 kg tvarohu
- Trošku zakysané smetany
- 4 vejce
- Nastrouhané jablka
- Cukr dle chuti
Ještě potřebujeme
- 2 dcl zakysané smetany
Postup přípravy
Z přísad na těsto umícháme těsto, vytvoříme bochník a necháme jen v teple vykynout. Pekáč vymažeme máslem.
Mezitím, co těsto kyne si připravíme nádivku. Tvaroh rozdrobíme, přidáme do něj vajíčka, trošku zakysané smetany, trošku krupice, špetku soli a cukr dle chuti.
Rozválíme těsto o tloušťce 1 cm, dáme jej do formy a necháme ještě těsto několik minut kynout. Na těsto navrstvíme tvaroh a na něj pak nastrouhané jablka (vrstva nádivky je přibližně stejná jako tloušťka těsta).
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Po vyjmutí z trouby potřeme zakysanou smetanou a necháme vychladnout.
Dobrou chuť.