Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

ÚvodCestovní kancelářInformujemeDýňový olej - zelený zázrak

Dýňový olej - zelený zázrak

Dýňový olej je kulinářská specialita, která se vyrábí lisováním semínek dýně, tykve obecné (latinsky Cucurbita pepo var. styrriaca) za studena. Tento olej má tmavě zelenou až černou barvu, proto se mu také někdy říká černý olej. Vyhlášený je například v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku. Takže pokud byste ho chtěli ochutnat a byli byste zrovna s námi ve Slovinku, tak není problém, nejvíce dýní se pěstuje právě v oblasti Prekmurje. Nejlepší dýňový olej seženete v rodinném podniku Passero, v obci Tešanovci (nedaleko Moravských Toplic). Kromě oleje produkují i víno, přírodní šťávy, masné výrobky, jamy, pečou vlastní chleba a vyrábějí i domácí čokoládu.

Dýňový olej obsahuje mimo jiné také bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, minerály a mnoho vitamínů (B, C a E). Dýňový olej je bohatý na přírodní látky, které zabraňují například stárnutí pleti. Také obsahuje zinek, hořčík, vápník, železo, draslík. Dýňový olej působí blahodárně při léčbě některých ekzémů, akné, zlepšuje růst nehtů, pomáhá proti padání vlasů. Posiluje imunitu, dodává tělu energii a pomáhá při léčbě prostaty.

V Chorvatsku se mu říká "crno ulje" - černý olej nebo také "koščično ulje" - peckový olej - díky tomu, že se tento olej vyrábí ze semínek dýně. Ve Slovinsku se mu říká "bučno ulje".

Dýňový olej má jemnou oříškovou chuť. Je velmi dobrý v zeleninových salátech, také se dává jako přísada do dresinků. Z dýňového oleje a semínek můžeme udělat vynikající pesto nebo pomazánku. Tento olej je také výborný k dochucení bramborové kaše, rýže, těstovin nebo polévek. Kdybyste si chtěli udělat grilovanou zeleninu, tak ji nakonec nezapomeňte pokapat pár kapkami tohoto oleje a uvidíte jaká to bude dobrota.

Pokud jej chceme použít ve sladké kuchyni, tak například do moučníků, dezertů či ovocných salátů.

Věděli jste, že se dýňovým olejem polévá vanilková zmrzlina? Ne? Tak to určitě vyzkoušejte!!

 

Nyní pár receptů pro zajímavost a vyzkoušení:

 

1) Vanilková zmrzlina s dýňovým olejem

  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny

Dýňová semínka osmažíme na pánvičce. Do misky dáme 2 kopečky zmrzliny, posypeme osmaženými semínky a zalijeme dýňovým olejem.

 

2) Ovocný salát s dýňovým olejem

  • 1 červený grep
  • 1 žlutý grep
  • 2 pomeranče nebo mandarinky
  • 2 banány
  • 1 mango
  • 2 lžíce hrozinek (pokud je potřeba ponořte je do vařící vody)
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo třtinového cukru

Ovoce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy, přisypte hrozinky a zalijte dýňovým olejem a javorovým sirupem. Tento salát je výborný s jogurtem nebo nasekanými oříšky.

Dobrou chuť!

Zpět na Informujeme

Vinařství Passero

Zpět na Informujeme

Máte dotaz? 721 154 494, 604 227 789, 777 147 717