Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

ÚvodCestovní kancelářInformujemeBograč (guláš z oblasti Prekmurje)

Bograč (guláš z oblasti Prekmurje)

Bograč je pojmenován podle nádoby, ve kterém se vařil na ohni. V Prekmurje je tradice vaření bograče hotové umění. Každý má svůj vlastní tajný recept. Různé druhy masa (nejmíň tři druhy) dávají tomuto jídlu zvláštní chuť, kterou obohacuje i chuť brambor. Pro dobrý bograč je nutné mít hodně cibule i papriky (čerstvé a mleté), ostatní koření sou vždy kuchařovo tajemství.

Návod na přípravu

Pro 5 osob potřebujemeBograč (guláš z oblasti Prekmurje)

  • 350 g hovězí kližky
  • 350 g zvěřiny
  • 350 g vepřové plece
  • 500 g cibule
  • 25 g česneku
  • 0,5 dcl oleje - sádlo
  • 25 g mleté červené papriky
  • 250 g rajčat
  • 200 g papriky
  • 500 g brambor
  • 2 dcl červeného vína
  • bobkový list, tymián, rozmarýn,
  • pálivé papričky, sůl, pepř, kmín

Na sádle či oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a podlijeme vodou. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a koření a pomalu dusíme. Když je hovězí už napůl udušené, přidáme nakrájenou zvěřinu a potom i vepřové. Po 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu a brambory. Všechno dohromady vaříme do změknutí. Na konci bograč zahustíme dle potřeby. Dochutíme vínem a kořením dle chutí.

Zpět na Informujeme

Máte dotaz? 721 154 494, 604 227 789, 777 147 717