ÚvodCestovní kancelářInformujemeBograč (guláš z oblasti Prekmurje)
Bograč (guláš z oblasti Prekmurje)
Bograč je pojmenován podle nádoby, ve kterém se vařil na ohni. V Prekmurje je tradice vaření bograče hotové umění. Každý má svůj vlastní tajný recept. Různé druhy masa (nejmíň tři druhy) dávají tomuto jídlu zvláštní chuť, kterou obohacuje i chuť brambor. Pro dobrý bograč je nutné mít hodně cibule i papriky (čerstvé a mleté), ostatní koření sou vždy kuchařovo tajemství.
Návod na přípravu
Pro 5 osob potřebujeme
- 350 g hovězí kližky
- 350 g zvěřiny
- 350 g vepřové plece
- 500 g cibule
- 25 g česneku
- 0,5 dcl oleje - sádlo
- 25 g mleté červené papriky
- 250 g rajčat
- 200 g papriky
- 500 g brambor
- 2 dcl červeného vína
- bobkový list, tymián, rozmarýn,
- pálivé papričky, sůl, pepř, kmín
Na sádle či oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a podlijeme vodou. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a koření a pomalu dusíme. Když je hovězí už napůl udušené, přidáme nakrájenou zvěřinu a potom i vepřové. Po 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu a brambory. Všechno dohromady vaříme do změknutí. Na konci bograč zahustíme dle potřeby. Dochutíme vínem a kořením dle chutí.